journalistik musik Til forsiden mad

<





Det er tre velbevandrede herrer i spiritussens verden, der har begået den omfangsrige sag ”50 whiskyer du skal smage før du dør”. Jens Tholstrup er medstifter af Dansk Malt Whisky Akademi og har tidligere været Global Brand Manager for Balvenie og Glenfiddich, Henrik Steen Andersen anmelder vin og spiritus ved Politiken og Jens Linde skriver om spiritus for Smag & Behag.
Bogen de sammen har skrevet er et 900 gram tungt og 231 sider langt bud på 50 essentielle whiskyer fra hele verden.

En udgivelse der udvælger 50 essentielle whiskyer man skal smage, vil altid være en oplagt skydeskive for kritikere. Nogle vil sikkert protestere over at der overhovedet er blendede whiskyer med, og sågar grain. Hvad laver Johnnie Walker dér? Og hvorfor er Port Ellen ikke med?
Om man er enig eller ej, er det ikke desto mindre rigtigt underholdende læsning, og der er side efter side med spændende anekdoter som whisky-elskeren kan søbe i sig, mens hun – eller oftest han – nipper til sin favoritdram.

Udover de letfordøjelige og underholdende anekdoter fra whiskyens verden byder bogen også på temmelig tekniske detaljer omkring whisky-produktionen.
Her vil nogle almindelige læsere måske synes det bliver lidt indviklet, men omvendt er det potentielt guf for de mange dedikerede danske whisky-fans, du ved, af typen der ved hvem der er Master Distiller på Ardbeg netop nu, hvor Laphroaighs malt stammer fra og hvor Glenmorangies bourbon casks lå henne i deres tidligere liv.

I slutningen af bogen finder du et mini-leksikon på 65 begreber, der er centrale i whisky-verdenen.
En rigtigt god ide med dette lille opslagsværk, der igen er præget af, at det er tre vidende gentlemen, der står bag. Der er dog en enkelt ting... Under opslaget "Fusel" skriver de – "ildelugtende komponent i et destillat, der skal frasies den endelige sprit, ellers smager det ubeskriveligt dårligt".
Denne regel gælder ganske vist for de fleste spiritusproducenter, i særdeleshed inden for den nordiske snapseproduktionen, hvor ordet "fuselfri" blev et kvalitetsstempel, men det kan undre, at forfatterne til denne whiskybog undlader at gøre opmærksom på, at tilstedeværelsen af en mindre mængde fusel er med til at kendetegne netop whiskyen som destillat.

På billedsiden har konceptet været meget stramt; det begrænser sig stort set til billeder af de omtalte 50 flasker, samt en håndfuld fotos af de tre kritikere, der stikker næsen i glas. Selvom fotografen har løst sin opgave på en fint varieret og kreativ måde – langt fra de kedelige "lige på" standard billeder man ofte ser i den slags bøger – så sidder jeg alligevel tilbage med en følelse af at fotos af smukke gamle træfade, knejsende kobberkedler, vindblæste destillerier ved den skotske vestkyst, tørveudgravning – alt dette ville have givet det ekstra, som kunne have gennemført bogen visuelt.

Alt i alt er "50 whiskyer du skal smage før du dør" en glimrende og kompetent indføring i whiskyens verden, med indgangsvinkel i 50 af slagsen, der på hver deres måde er bemærkelsesværdige.

Konkurrence
Du har chancen for at vinde et eksemplar af denne murstenstykke bog. For at deltage i lodtrækningen, skal du svare rigtigt på dette spørgsmål:

"Hvad hedder den skotske ø, der er kendt for sine kraftigt tørvede og røgede whiskyer?"

Send svaret til mail@mikkelhornnes.dk senest 2. april 2009. Vinderen får direkte besked.

 

 

Køb bogen hos saxo.com

 

............................


spirituosa.dk @ myspace

Dansk side med mundvædende spiritusnyheder fra ind- og udland.

whiskymessen

Den årlige whiskeymesse i KB-hallen.

rhumvieux

Forhandlere af rum fra Martinique... Sitet er på fransk, og indeholder bla en liste over romproducenter på Martinique.

www.rum.cz


appetitvækkende samling af rom-etiketter

juul's vinhandel

god vin og spiritus, også mange gode sorter rom fra caribien.

whiskysalg.dk

- forhandler whisky, rom m.m. over nettet.

www.ale.dk

Danske Ølentusiaster

www.friendsofguinea.org

Funky afrikanske opskrifter fra Guinea.

 

(c) mikkel hornnes 2003-09